You are here: Home > Fesztivál > A belgák már megint a Bálnában vannak!

A belgák már megint a Bálnában vannak!

Ahogy ez most már hagyomány, ha május, akkor Belga Sörfesztivál. Idén is komoly felhozatalra számíthatunk, május 19. és 21. között 45 belga sörfőzde kínálja számunkra a közel 250-féle sörét, amelyek közülük 65 csapon van.

A megszokott kedvencek mellett idén is lesz lehetőségünk új ízek felfedezni, hiszen a sörfőzdéknél is folyamatosan változik a trend, újabb és újabb izgalmas tételekkel bővül ez az amúgy is impozáns lista.
Mivel a 250 tételről van szó, ezért a könnyebb eligazodás érdekében megismerni a tavaly bevezetett sörkalauzt és érdemes lesz figyelni a Bálnában, standok felső részén, a márkajelzés mellett elhelyezett és az ízvilágra utaló eligazító táblákat is.

BSF fejlec_2017

 

Idei sörkülönlegességek: málna, málna, kávé

Bacchus_fles_glas_framboosAz idei fesztivál egyik sörkülönlegessége a Cornet, amelyik a De Hoorn „mikro sörfőzdében” készül. Ezt a sörfőzdét a Palm Sörfőzdecsoport egykori tulajdonosa alapította nyugdíjas éveiben azzal a szándékkal, hogy a sörfőzés négy területéért – gyógynövény, komló, gyümölcs és fa – felelős sörfőzőmesterek számára „játszóteret” biztosítson.

A fesztiválra érkezik a Léfebvre sörfőzde – alapításának 140. évfordulójára – korlátozott mennyiségben készült Barbar Cuvée Spéciale söre, amely szintén igazi kuriózum az ínyencek számára. Alapja a sörfőzde legsikeresebb terméke, a mézzel és egyéb fűszerekkel főzött Barbar Blonde. Az „ünnepi” verzió narancsvirág mézzel, korianderrel és keserű narancshéjjal készült.

A tavaly bemutatott De Halve Maan sörfőzde vadélesztővel készült Straffe Hendrik Wild söre is megtalálható az idei kínálatban. A főzde másik kedvelt söre a 11%-os Straffe Hendrik Quadrupel, amely 2017-ben csapoltan érkezik a fesztiválra.

Mára igazi ritkaság a Boon sörfőzde Faro Boon elnevezésű söre. Az egykoron közkedvelt, ma már nehezen fellelhető sörtípus, a faro lambic típus képviselője a kandiscukorral ízesített lambic sör.

Bár kávét nem árusítanak a fesztivál területén, a koffein rajongói háromféle kávés sör közül válogathatnak az idén. Bemutatkozik a Broeder Jacob Double Espresso, a Préaris Quadroccino, valamint a Barista Chocolate Quad, utóbbi csapolt formában is.

Az idei fesztiválon kóstolható lesz minden idők legjobb Duvel Tripel Hop söre. 2016-ben kiválasztottak 5.000 Duvel rajongót, akik vakteszten dönthették el, hogy az eddigi hat féle Duvel Tripel Hop közül melyik ízlett nekik a legjobban.  A vakteszten a 2012-es, CITRA komlóval készült sör fölényes győzelmet aratott, így a 2017-es év Duvel Tripel Hop-ja újra CITRA komló felhasználásával készült.

Bár a gyümölcssörök sikere továbbra is töretlen, a szervezők tapasztalata szerint a meggy helyét a kedvencek listáján egyre inkább átveszi a málna. Ehhez a tendencia látható a Belga Sörfesztivál kínálatában is, hiszen idén már kilencféle málnás sör közül válogathatnak az érdeklődők. A málnás csapolt és üveges sörök között lesz lambic, búza, barna, világos és sour ale alapú egyaránt.

Egyszóval az idei fesztivál is tartalmasnak, izgalmasnak ígérkezik, s ha minden jól alakul, akkor igazi kora nyári hangulatban kortyolhatjuk a jobbnál-jobb belga söröket ezen a szép májusi hétvégén.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.