You are here: Home > Termékekről, Utazás > Lefőztük Tunéziát

Lefőztük Tunéziát

Bár Maderián már jártunk, Afrika földjére még hivatalosan nem tettük a lábunkat, de péntek esti főzés után úgy érzem, hogy nem csak én főztem le Tunéziát, hanem ők is megfőztek engem. Mennünk kell.

ok - Tunisia_selection-0012

Tunéziai tanáraink

Nem csak a férfiember szívéhez vezet a gyomrán át az út, hanem az egyes nemzetek megismerése is mindig a piacokon és a konyhákban zajlik. Nagyon sok információt nyerhetünk abból, hogy hogyan és mit esznek egy adott ország vagy régió lakosai.

A tunéziai főzés során készített paradicsomos paprikasaláta (Slata Mechwia vagy Mechouia), a polipos harissával fűszerezett zöldséges kuszkusz, a töltött tésztabatyu (Brik) és a rózsavízzel illatosított puding kapcsán számomra egyértelműen kiderült, hogy Tunéziában szeretnek és tudnak is vendégül látni. Az adagok, a készítés gondossága, az alapanyagok ismerete és tisztelete mind ezt mutatta.

Remek, második helyezettként végzett csapatunk

Remek, második helyezettként végzett csapatunk

A közel négy órás program jelentős része szinte elrepült, hiszen volt dolgunk épp elég, a salátához sütöttük a paprikákat, paradicsomokat, a nagy fej fokhagymákkal együtt, a kuszkuszhoz főztük az alaplevet, kevertük, ízesítettük, a briket megpróbáltuk úgy megtölteni, ahogy a két, a mi oktatásukkal foglalkozó tunéziai séftől láttuk, s még a pudinggal is sokáig pepecseltünk, hiszen nem csak ízesítettük, hanem dekoráltuk is a rózsaillatú krémet.

A gazdag múlttal és alapanyaggal rendelkező tunéziai gasztronómiába jó betekintést kínált ez a menüsor, a fűszeres, kissé olajos, gazdag, húst, halat és tojást bőven használó konyha mélyebb megismeréséhez meg semmi másra nincs szükség, csak kiruccanni egy kicsit Tunéziába.

Kedvenc receptem az estéről:

Kuszkusz polippal – 5 főre

50 dkg expressz kuszkusz

1,5 kg polip előfőzve és feldarabolva

2 szem krumpli

2 répa

2 paradicsom

1 evőkanál sűrített paradicsom

2 cukkini

0,5 l víz

1 evőkanál pirospaprika

1 kávéskanál só

½ kávéskanál őrölt fekete bors

1 fej vöröshagyma
2 újhagyma

1 dl olíva olaj

Az olajon megpirítjuk a felaprított hagymát az apróra vágott paradicsommal és paradicsom pürével. Ha üvegesre pároltuk a hagymát és kicsit karamellizálódott a paradicsompüré, akkor vizet adunk hozzá, fűszerezzük és beletesszük a csíkokra vágott cukkinit és répát.

Ha puhára főttek a zöldségek, beletesszük az előfőzött polipokat is a lábasba és tovább főzzük. Közben elkészítjük a kuszkuszt. A kuszkuszra a zöldséges szósz levéből 3-4 merőkanállal ráöntünk. Alaposan összekeverjük, majd fedve 10 percig pihentetjük.

Ha megpuhult a kuszkusz, akkor tálra szedjük és a polipos zöldséggel kínáljuk.

ok - Tunisia_selection-0050

 

 

Tags:

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.