You are here: Home > Húúús > Bárányhúsos pite zöldborsóval és mentával

Bárányhúsos pite zöldborsóval és mentával

A bárány a zöldborsó és a menta nagyon jó barátok. A tavaszi ízdömpingben érdemes többféle változatban is összehozni őket. Izgalmas eredményt ad a frissen grillezett báránygerinc mentás zöldborsópürével, de mentás, zöldborsós salátaágyat is készíthetünk a lassan sütött báránycombunk számára, vagy ragut főzhetünk belőle, amit parázskrumplival, krumplipürével ehetünk, de izgalmas pitévé is változtathatjuk. A raguval töltött pite esetében a bárányhús a sütőben még tovább puhul, érnek az ízek az omlós tésztaköpeny alatt. Itt sem ár plusz köretben gondolkodni, hiszen a tészta csak a tál tetejét fedi.

IMG_6574_v

Nehézségi fok: 2

Négy személy részére

Elkészítés ideje, előkészítéssel, sütéssel együtt 3 óra

Hozzávalók:

1 kg báránycomb

2 dl fehér bor

1 l alaplé

6 dkg finomliszt

30 dkg zöldborsó (friss vagy fagyasztott)

3 szál újhagyma

1 ág rozmaring

1 ág kakukkfű

1 kisebb csokor fodros petrezselyem

2 ek olaj

Pitetészta:

30 dkg félfogós liszt vagy ennek hiányában finomliszt

12 dkg vaj

1 tojássárgája

7 dkg tejföl

csipetnyi só

+ 1 elhabart tojás a sütéshez

A lisztet kimérem, a sót hozzáadom. A viszonylag hideg vajat kockákra vágva szintén a liszthez adom, s a lisztet a vajjal finoman elmorzsolom. Amikor már homogén a morzsám, akkor tojássárgájával és tejföllel az egészet rugalmas tésztává gyúrom, majd alufóliába csomagolom, s a hűtőbe teszem.

Ezt követően a báránycombot lehártyázom, megtisztítom és harapásnyi kockákra vágom. Egy nagyobb, mélyebb, lefedhető serpenyőben olajat hevítek, majd rádobom a húst és kifehérítem. Ezután borral és alaplével felöntöm, kakukkfűvel, rozmaringgal fűszerezem, a petrezselyem szárát is felaprítom és a húshoz adom, majd a ragut lefedve közepes lángon addig főzöm, amíg a hús meg nem puhul.

Miután a hús már omlós, a szaftot egy kevés liszttel, esetleg keményítővel bestaubolom, azaz besűrítem, sózom, hozzáadom az apróra vágott petrezselyemlevelet, mentát, valamint a zöldborsót. Az egészet átkeverem és egy pitetálba vagy más sütőtálba öntöm. Elhabart tojással lekenem a tál szélét.

A tésztát vékonyan lisztezett felületen kinyújtom, majd a pitetálra fektetem, a széleken hagyom picit túlnyúlni. A tésztát körbevágom, alaposan rányomkodom a pitetálra. A tészta közepén kereszt alakú bemetszést ejtek, ahol a tészta széleit kihajtom, itt tud levegőzni a pite, így nem fogja a gőz eldeformálni a tésztát.

A maradék tésztából – ha kedvem van – különféle dekorációkat készítek, nem túl aprót, hogy sütés közben ne égjen meg, majd a pitét lekenem elhabart tojással, a dekorációt a tésztára illesztem (szintén lekenem), a bárányraguval töltött tálat a 170 fokra előmelegített sütőbe tolom. Addig sütöm, amíg a tészta szépen meg nem színesedik.

IMG_6565_v

(A recept eredetileg a METRO Inspirációk magazinban jelent meg, idén májusban.)

Tags: , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.