You are here: Home > Húúús, Reggel, este, Sör és korcsolya > Empanada

Empanada

Az empanada valódi bölcsője a spanyol és a portugál konyha, de igazán népszerűvé mégis az Újvilágban vált. A derelyére emlékeztető omlós tésztában a legtöbbször valamilyen húsos ragu rejlik, de bármilyen más töltelékkel is elkészíthető. A mutatós tészta bármilyen ünnepi asztal díszévé válhat, de praktikus tízórai vagy akár munkahelyi ebéd is lehet belőle.

Empanada

Mennyiség: 4 fő részére

Elkészítés nehézségi foka: 2

Elkészítéshez szükséges idő: 1,5-2 óra

Tészta:

25 dkg finomliszt

10 dkg vaj

1 tojássárgája

4 ek tejföl

csipet só

Töltelék:

2 kemény tojás

40 dkg darált marhahús

köménymag

pirospaprika

1 nagy fej vöröshagyma

3 diónyi zsír

+ 1 tojás a tészta lekenéséhez

Egy nagyobb keverőtálba kimérem a finomlisztet, majd hozzáadom a csipetnyi sót. A hideg vajat felkockázom és a liszthez adom. Ezután óvatos, laza mozdulatokkal elmorzsolom lisztet a vajjal. A lényeg, hogy nagyon könnyű morzsát kapjak, ne ragadjon. Az elkészült morzsához hozzáadom a tojássárgájával elkevert tejfölt és néhány perc alatt rugalmas, jó állagú tésztává gyúrom. A tésztát alufóliába csomagolom és legalább egy fél órára a hűtőbe teszem. (De akár a sütést megelőző nap is összeállíthatom a tésztát).

Amíg hűl a tészta, addig elkészítem a tölteléket. A vöröshagymát apróra vágom, majd egy nagyobb serpenyőben megolvasztom a zsírt, s ezen megdinsztelem. Amikor már üveges a vöröshagyma, akkor hozzáadom a darált marhahúst, s gyakori kevergetés mellett kissé lepirítom. Ezt követően fűszerezem, hozzáadom a köményt, kevés pirospaprikát és egy kis sóval ízesítem. A viszonylag száraz keveréket alaplével vagy annak hiányában némi vörösborral (maximum 1 dl) felöntöm, s kis lángon hagyom besűrűsödni. Végezetül a serpenyőt lehúzom a tűzről. Amíg készül a marhahúsos ragu, addig vizet forralok és két tojást – a víz forrásától számított kilenc perc alatt – keményre főzök. A megfőtt tojást késsel vagy tojásszeletelővel felaprítom, s a raguhoz adom.

A marhahúsos ragut hagyom hűlni. A sütőt 200 fokra előmelegítem, két nagyobb tepsit sütőpapírral kibélelek, a munkalapot pedig vékonyan meghintem liszttel. Az omlós tésztát átgyúrom, majd nyolc egyforma darabra szedem, ezt követően vékony, nagyjából 12-15 centiméter átmérőjű körökké nyújtom őket. Minden egyes körbe két púpozott evőkanál tölteléket teszek, majd a tésztát félbe hajtom, a széleket összeillesztem, a derelyénél szokásos módon összecsípem és felhajtom. A kész csomagokat a sütőpapíros tepsire fektetem. Amikor elkészült az összes empanada, akkor elhabart tojással lekenem mindegyiket, s a tepsit az előmelegített sütőbe tolom. Addig sütöm, amíg szép aranybarna nem lesz az empanada tésztája.

IMG_5492_v

(A recepet eredetileg a METRO Inspirációk magazinban jelent meg, 2015 novemberében.)

Tags: , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply