You are here: Home > Húúús, Vegasztro > Gyros serpenyőben

Gyros serpenyőben

A gyros-szal kapcsolatban vannak fenntartásaim. Kevés helyen merek rápróbálni, sokszor van az az érzésem, hogy jobb, ha nem tudom, hogy mi van a pitában megbújó, erősen fűszeres nyesedékben. Éppen ezért, ha gyrosra vágyom, akkor inkább itthon készítem el. A tavaszi hétvége tökéletes alkalmat teremtett egy családi gyroszozásra.

gyros

Gyros, tzatzikival

1,3 kg sertéscomb (diója, ha lehet)

4 ek olíva olaj

1/2 csomag grillzöldség fűszer (Fűszerész)

1/2 csomag grillcsirke fűszer (Fűszerész)

A combot lepucolom, majd egészen falatnyi, tokányhoz való darabokra vágom. A fűszereket és az olajat hozzáadom, alaposan átforgatom, s legalább egy órát hagyom pácolódni. Magas falú kerámia serpenyőbe öntöm a húst és – gyakori kevergetés mellett -közepesnél nagyobb lángon sütöm, amíg a falatok meg nem pirulnak.

Tzatziki

1 kg görög joghurt

3 nagy kigyóuborka

1 bő ek extra szűz olíva olaj

2 tk krétai vad oregano

Az uborkákat megmosom, végüket levágom, majd kis lyukú reszelőn lereszelem. A lereszelt uborkát szitába teszem, s hagyom kicsepegni, majd a maradék levet kinyomom belőle. A joghurtba belenyomom a fokhagymát, hozzáadom az uborkát, az olíva olajat, az oreganot, átkeverem, majd érzés szerint sózom, s ha van idő, akkor kicsit hagyom érni a hűtőben.

A gyros mellé – a tzatzikin kívül – kínálok még pitát, frissen sütött szalmakrumplit, olíva bogyót és fetasajtos salátát, hogy teljes legyen az élmény.

Tags: , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.